Hráškový krém
250g mraženého nebo čerstvého hrášku
2 lžíce másla
1 větší cibule
2-3 stroužky česneku
1l vývaru (nebo litr vody a půl kostky bujonu)
100ml 30% smetany
sůl, pepř
rohlík na krutonky
Na másle necháme zesklovatět cibulku, přisypeme hrášek a asi 3 minuty orestujeme. Poté zalejeme vývarem, přidáme česnek, trochu soli a pepře. Necháme vařit přibližně 10-12 minut. Poté polévku rozmixujeme v mixéru. Vrátíme do hrnce, kde ji přivedeme k varu, za stálého míchání přilejeme smetanu a již nevaříme. Polévku ještě dle chuti dosolíme a podáváme s opečenými rohlíkovými krutonky. Krutonky dělám tak, že nakrájím rohlík na kostičky, vložím do hlubokého talíře, rozprostřu co nejvíce do stran (uprostřed se připalují) a dám cca na 1,5 minuty do mikrovlnky.